(0 szt)
zł
zobacz koszyk
bardzo dobry, etui z niewielkimi otarciami i zarysowaniami
Ryby i owoce morza wymagają specjalnego procesu przetwórczego oraz przygotowania.
Niniejsza książka informuje - nie tylko mistrzów kulinarnych, ale również amatorów domowych przysmaków - o najważniejszych gatunkach ryb słodkowodnych i morskich. Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem ryb, trzeba najpierw poznać tajniki właściwego ich przyrządzania. Nie wystarczy tu tylko talent - niezbędne są również rzeczowe wskazówki specjalistów. Serie zdjęć w przystępny sposób pokazują, jak krok po kroku oskrobać, wypatroszyć i pokroić ryby różnych gatunków.
Owoce morza to chyba najwykwintniejsze specjały, jakie oferują nam morza i oceany. Miękkie wnętrze tych morskich smakołyków często kryje się pod skorupą, muszlą lub pancerzem.
Ta niezwykła książka nie tylko uczy rozróżniać langusty od krewetek, gambas czy scampi, ale także pomaga uzyskać praktyczne informacje na temat ich zakupu, trwałości czy sposobu przechowywania. Piękne fotografie szczegółowo ilustrują, jak rozciąć homary i raki, otworzyć ostrygi czy pokroić krewetki.
[Teubner, 2007]