(0 szt)
zł
zobacz koszyk
bardzo dobry, okładka z naklejoną z tyłu starą ceną, na przedniej wyklejce dawna, niewielka pieczątka własnościowa
Czarno-białe ilustracje w tekście + 11 kolorowych na wklejkach.
* * * * * * *
Książka dwojga amerykańskich antropologów, wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej, jest prawdziwą kopalnią wiedzy o kakao i wytwarzanej z niego czekoladzie. Dowiadujemy się z niej o pochodzeniu i uprawie Theobroma cacao, o najwcześniejszej historii napoju, o tym, skąd pochodzi jego nazwa. Wartko biegnąca opowieść wprowadza nas w tajniki barokowej medycyny, zalecającej czekoladę jako lekarstwo, a podążając europejskim tropem egzotycznego napoju, wiedzie czytelników na dwory królów i możnowładców, przez fabryki czekolady i czekoladek, aż do wytwórni dzisiejszych czekoladowych potentatów. Rozmach i kompetencja książki czynią z niej zarówno prezent dla miłośników czekolady, jak i smakowity przyczynek do historii kultury nie tylko kulinarnej.
[PIW, 2000]