Antykwariat NWS

(0 szt) zł
zobacz koszyk


opcje zaawansowane
zaloguj się | nie masz jeszcze konta?
🟤🟤 Serdecznie zapraszamy do osobistego obejrzenia naszej oferty w antykwariacie w Krakowie, w starej części Nowej Huty - na os. Górali 6, od poniedziałku do piątku w godz. 12-17 🟤🟤 🟠 Przy zamawianiu bez rejestracji, książki z koszyka są czyszczone po 24 gdz. 🟠




	

OFERTA NIEAKTUALNA

Książka została już kupiona.
Pozycja niedostępna.

PRAWDZIWA HISTORIA CZEKOLADY

Wydanie I z 2000 r. * Twarda oprawa * Seria - Rodowody Cywilizacji [Ceramowska]

Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy [PIW]
Miejsce i rok: Warszawa 2000
Wydanie: pierwsze

Cena: 149.00 PLN

Książka została już zakupiona.


Seria:
Rodowody Cywilizacji [Ceramowska]
Przekład:
Ewa Klekot
Oprawa:
twarda bez obwoluty
Ilość stron:
236 + ilustracje na wklejkach
Format:
174 x 244 mm
ISBN:
8306027795
Stan:

bardzo dobry, okładka z naklejoną z tyłu starą ceną, na przedniej wyklejce dawna, niewielka pieczątka własnościowa


Dodatkowe informacje:

Czarno-białe ilustracje w tekście + 11 kolorowych na wklejkach.

* * * * * * *

Książka dwojga amerykańskich antropologów, wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej, jest prawdziwą kopalnią wiedzy o kakao i wytwarzanej z niego czekoladzie. Dowiadujemy się z niej o pochodzeniu i uprawie Theobroma cacao, o najwcześniejszej historii napoju, o tym, skąd pochodzi jego nazwa. Wartko biegnąca opowieść wprowadza nas w tajniki barokowej medycyny, zalecającej czekoladę jako lekarstwo, a podążając europejskim tropem egzotycznego napoju, wiedzie czytelników na dwory królów i możnowładców, przez fabryki czekolady i czekoladek, aż do wytwórni dzisiejszych czekoladowych potentatów. Rozmach i kompetencja książki czynią z niej zarówno prezent dla miłośników czekolady, jak i smakowity przyczynek do historii kultury nie tylko kulinarnej.

[PIW, 2000]

© Copyrights by Nowy Wspaniały Świat 2008 - 2024
design & hosting: giza.lap.pl
2.0 | Wykonanie trwało: 0.265 sek.