(0 szt)
zł
zobacz koszyk
bardzo dobry, na grzbiecie nieduże ślady czytania, blok książki nieznacznie przybrudzony
Toskania - kraina spełnionych marzeń.
Marlena i Fernando opuszczają Wenecję, by znaleźć nowy dom w jednym z najpiękniejszych zakątków Włoch - Toskanii. Nie ma w nim telefonu, centralnego ogrzewania ani prądu. Mimo wszystko będą tu szczęśliwi. W małej miejscowości liczącej zaledwie dwustu mieszkańców, w której czas płynie wolniej i spokojniej niż w gwarnej Wenecji, odnajdą uroki życia prostego, bliskiego naturze i zakorzenionego w wielowiekowej tradycji, nadal przenikającej ludzkie zwyczaje. Będą polować na trufle, zbierać winogrona, oliwki i kasztany, smakować specjały miejscowej kuchni, wtopią się w lokalną społeczność, która przyjmie ich z rzadko spotykaną serdecznością.
Wspaniała książka, dowcipna i zabawna, ale momentami też smutna, gorzko-słodka, jak życie. Mądra opowieść o miłości, sensie życia, jego jasnych i ciemnych stronach, a także jego smaku - metaforycznie i dosłownie, bo Tysiąc dni w Toskanii zawiera wiele przepisów na smakowite dania toskańskiej kuchni.
Marlena de Blasi - dziennikarka, krytyk kulinarny, autorka beletryzowanych książek wspomnieniowych o Wenecji, Toskanii i Sycylii oraz trzech książek kucharskich. Z pochodzenia Amerykanka, od kilkunastu lat mieszka we Włoszech. Obecnie wraz z mężem zajmuje się organizacją wycieczek kulinarnych po Toskanii i Umbrii.
[Wydawnictwo Literackie, 2009]