(0 szt)
zł
zobacz koszyk
dobry, spłowiały grzbiet, blok książki lekko przybrudzony
Kuchnia kresowa jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukaliby się również nieco galicyjskich akcentów. Typowymi daniami z tamtych stron są: kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki i wiele innych. Nikt nie pogardziłby też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej są oszczędne, prawie biedne, choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwałe weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.
[KDC, 2007]