Antykwariat NWS

(0 szt) zł
zobacz koszyk


opcje zaawansowane
zaloguj się | nie masz jeszcze konta?
🟤🟤 Serdecznie zapraszamy do osobistego obejrzenia naszej oferty w antykwariacie w Krakowie, w starej części Nowej Huty - na os. Górali 6, od poniedziałku do piątku w godz. 12-17 🟤🟤 🟠 Przy zamawianiu bez rejestracji, książki z koszyka są czyszczone po 24 gdz. 🟠




	

OFERTA NIEAKTUALNA

Książka została już kupiona.
Pozycja niedostępna.

HISTORIA NATURALNA I MORALNA JEDZENIA

Wydanie I z 2002 r. * Twarda oprawa * Seria z Wagą

Wydawnictwo: W.A.B.
Miejsce i rok: Warszawa 2002
Wydanie: pierwsze

Cena: 59.00 PLN

Książka została już zakupiona.


Seria:
z Wagą
Przekład:
Anna Bożenna Matusiak, Maria Ochab
Oprawa:
twarda bez obwoluty
Ilość stron:
672
Format:
150 x 212 mm
ISBN:
83-88221-32-9
Stan:

dobry, okładka z minimalnymi otarciami, zarysowaniami i naklejoną z tyłu starą ceną, blok książki trochę przybrudzony


Dodatkowe informacje:

Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity.

Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z "moralną" historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.

[W.A.B., 2002]

* * * * * * *

SPIS TREŚCI - główne rozdziały:

  1. Zbieractwo i łowiectwo
  2. Pastwiska i pola uprawne
  3. Trzy pokarmy eucharystyczne
  4. Gospodarka i rynki
  5. Pokarmy luksusowe
  6. Era kupców
  7. Nowe potrzeby. Cukier, czekolada, kawa, herbata
  8. Ogrody warzywne i sady
© Copyrights by Nowy Wspaniały Świat 2008 - 2024
design & hosting: giza.lap.pl
2.0 | Wykonanie trwało: 0.245 sek.