(0 szt)
zł
zobacz koszyk
dobry, płócienna oprawa z niedużymi otarciami i przybrudzeniami, na grzbiecie niewielkie ślady czytania, blok książki lekko przybrudzony, trochę pożółkły papier, nadpęknięcia wyklejek na łączeniu okładki i bloku ksiązki
Książka składa się z trzech części: wiadomości ogólnych, przepisów kulinarnych i kuchni zagranicznych.
W wiadomościach ogólnych omówione są: historia sztuki kulinarnej, zarys racjonalnego żywienia, zarys żywienia dietetycznego, typy zakładów gastronomicznych, organizacja pracy i wyposażenie zaplecza produkcyjnego, obsługa konsumenta, obsługa imprez oraz towaroznawstwo surowców podstawowoych i pomocniczych.
W częsci Przepisy kulinarne podana jest technologia przyrządzania poszczególnych grup potraw oraz zalecane przepisy technologiczne (receptury) pbejmujące: kanapki, zupy, potrawy z ryb i raków, mięsa i dziczyzny, drobiu i ptactwa dzikiego, warzyw i grzybów, jaj, mąki i kasz, a także sosy, desery i napoje. Oprócz tego opracowana jest część obejmująca specjalności kuchni zagranicznych.
Ksiiązka jest przeznaczona dla pracowników zakładów gastronomicznych i innych placówek żywienia.
[WPLiS, 1965]