(0 szt)
zł
zobacz koszyk
bardzo dobry
Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady za granicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamówienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych.
Ten barwny życiorys jest udziałem Tessy Capponi-Borawskiej. Autorka łączy tradycję polską i włoską, przepisy na swoje ulubione dania i smakołyki charakterystyczne dla każdej pory roku, święta lub zwyczaju. O tym wszystkim opowiada w książce "Moja kuchnia pachnąca bazylią", zestawiając smakowite przepisy kulinarne z barwnymi opowieściami i anegdotami rodzinnymi, opisami świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, przyjęć karnawałowych, lipcowych wiejskich dożynek, wrześniowego winobrania, listopadowego zbioru oliwek. Czytelnik może poznać tajniki przygotowania ribbolity, czyli zupy chlebowej, czy zupy-kremu z jabłek i pietruszki; pieczonej szynki świątecznej, duszonego zająca, saltimbocca, czyli kawałków cielęciny z szynką i z szałwią, czy pieczonego bażanta; nadziewanych pomidorów, "omdlenia imama", czyli bakłażanów faszerowanych pomidorami i cebulą; wspaniałych, aromatycznych sosów; wreszcie - pralinek czekoladowych czy deseru z jabłek.
[Rosner & Wspólnicy, 2003]