Antykwariat NWS

(0 szt) zł
zobacz koszyk


opcje zaawansowane
zaloguj się | nie masz jeszcze konta?
🟤🟤 Serdecznie zapraszamy do osobistego obejrzenia naszej oferty w antykwariacie w Krakowie, w starej części Nowej Huty - na os. Górali 6, od poniedziałku do piątku w godz. 12-17 🟤🟤 🟠 Przy zamawianiu bez rejestracji, książki z koszyka są czyszczone po 24 gdz. 🟠




	

OFERTA NIEAKTUALNA

Książka została już kupiona.
Pozycja niedostępna.

MOJA KUCHNIA PACHNĄCA BAZYLIĄ

Wydanie II [zmienione i poszerzone] z 2003 r. * Twarda oprawa

Wydawnictwo: Rosner & Wspólnicy
Miejsce i rok: Warszawa 2003
Wydanie: drugie [zmienione i poszerzone]

Cena: 29.00 PLN

Książka została już zakupiona.


Oprawa:
twarda bez obwoluty
Ilość stron:
192 + ilustracje na wklejkach
Format:
172 x 242 mm
ISBN:
83-89217-17-1
Stan:

bardzo dobry


Dodatkowe informacje:

Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady za granicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamówienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych.

Ten barwny życiorys jest udziałem Tessy Capponi-Borawskiej. Autorka łączy tradycję polską i włoską, przepisy na swoje ulubione dania i smakołyki charakterystyczne dla każdej pory roku, święta lub zwyczaju. O tym wszystkim opowiada w książce "Moja kuchnia pachnąca bazylią", zestawiając smakowite przepisy kulinarne z barwnymi opowieściami i anegdotami rodzinnymi, opisami świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, przyjęć karnawałowych, lipcowych wiejskich dożynek, wrześniowego winobrania, listopadowego zbioru oliwek. Czytelnik może poznać tajniki przygotowania ribbolity, czyli zupy chlebowej, czy zupy-kremu z jabłek i pietruszki; pieczonej szynki świątecznej, duszonego zająca, saltimbocca, czyli kawałków cielęciny z szynką i z szałwią, czy pieczonego bażanta; nadziewanych pomidorów, "omdlenia imama", czyli bakłażanów faszerowanych pomidorami i cebulą; wspaniałych, aromatycznych sosów; wreszcie - pralinek czekoladowych czy deseru z jabłek.

[Rosner & Wspólnicy, 2003]

© Copyrights by Nowy Wspaniały Świat 2008 - 2024
design & hosting: giza.lap.pl
2.0 | Wykonanie trwało: 0.226 sek.